KarlijninIndia.reismee.nl

The big plans!!

Dinsdag 14 februari 2012 (The Holy cross, day 2).

Vandaag zijn we naar de Holy angel school geweest. Een hele leuke school bij binnenkomst. Erg modern voor India. De vrouw van de professor is deze school begonnen, nadat ze in Eindhoven naar een Jenaplanschool is gaan kijken. Er zijn verschillende klasjes waar normaal onderwijs wordt gegeven. In elke klas zitten er een of meerdere kinderen met een ontwikkelingsprobleem. Je kon er goed zien dat er veel hulp is gekomen vanuit westerse landen. Er waren verschillende ‘labs’, zoals het mathlab, sincelab, musiclab enz. Het leek me erg leuk om daar te gaan helpen, totdat we naar een speciaal project gingen waar ze in eerste instantie voor mij naar toe reden. Ik had in ons gesprek namelijk het woord business laten vallen en toen gingen er meteen 100 belletjes rinkelen!! Er verscheen een grote smile op Leila’s gezicht, zij is de onderdirecteur van Holy cross en begeleidt verschillende projecten. We reden een terrein op waar ze aan het bouwen waren en dit bleek een ‘hotel’ te worden. Het woord hotel wordt hier gebruikt in plaats van restaurant. Ze zijn dus bezig met een restaurant te bouwen waar o.a. dove en blinde kinderen leren werken, zodat zij later een baan kunnen vinden in de horeca. Het zag er nu al heel mooi uit en ook op mijn gezicht verscheen een grote smile. Niet alleen bij die van mij maar ook bij Mandy. We zagen het al helemaal voor ons om daar iets mee te gaan doen. De horeca tijger in mij werd natuurlijk meteen geprikkeld en ik moest meteen denken aan mijn gesprekken met Jo Goossens over het beginnen van een eigen café. Achter het gebouw lag een open stuk gras en hier willen ze een speelplaats van maken voor kinderen, zodat kinderen met hun ouders hier kunnen komen spelen en eten. Achter het ‘hotel’ ligt nog een hostel. Hier wonen kinderen met een multihandicap en krijgen er tegelijkertijd onderwijs. De meeste kinderen verblijven hier gratis omdat de ouders het niet kunnen betalen en dan ook wegblijven. Het zag er allemaal wat minder mooi uit als de rest van de instellingen en we kregen het idee dat ze niet goed wisten hoe ze met weinig, veel zouden kunnen doen. We kregen allemaal meer schuldgevoelens om er niets te doen, maar tegelijkertijd sprak de doelgroep ons niet aan en ligt het 8 kilometer van ons appartement. De rest van de dag hadden we weer lekker vrij, want de afspraken lopen hier niet volgens plan. We zijn met de tuc-tuc naar een soort shopping centrum gereden en hebben ons zelf getrakteerd op een waterkoker en handdoeken. We hebben namelijk een soort noodwoning en buiten een bed een stoel en een tafel hebben we niets. We eten dus al iedere morgen en middag brood met warme chocopasta (hmmmm). Nu kunnen we lekker variëren met noodels, want die eten we ook nog niet genoeg ;). ’s Avonds zijn we wonder schone paspoort foto’s gaan maken, omdat ons visum langer dan 180 dagen is en wij ons moeten inschrijven bij de politie en India zou India niet zijn als dit geen hele procedure is.

Woensdag 15 februari 2012 (The big plans).
Vandaag zijn we ’s morgens nog even naar het programma gaan kijken in het gebouw waar wij verblijven. Hier zitten ook kinderen met multiproblemen. Het was een beetje een zooitje omdat een van de juffrouwen ziek was en de kinderen verdeeld werden over de groepen. Tegen het eind van de middag gingen we dan eindelijk ons plan bespreken. We mochten zelf zeggen waar we ‘happy’ van worden en vanuit de professors wordt dan samen met het hoofd van die afdeling bekeken wat de mogelijkheden zijn. De andere 3 zitten 2 dagen samen op de Holy angel school, ik zal dan gaan werken met 2 kinderen met gedragsproblemen binnen de Holy angel service society. Het woord gedragsproblemen is wat breed omschreven, omdat de ouders niet willen erkennen dat hun kind bijvoorbeeld autisme heeft. Het is een klein maar druk klasjes met kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar, wat behoorlijk chaotisch verloopt. Een kind loopt maar wat doelloos rond en hoeft naar mijn idee helemaal niet mee te doen met het dagprogramma. Ik ga deze 2 kinderen eerst observeren en dan wordt er gekeken wat ik voor hen kan betekenen. Ik heb iig al genoeg in mijn hoofd om te doen. Mandy en ik gaan samen het project van het ‘hotel’ op ons nemen. We gaan hier 3 dagen in de week mee bezig zijn. Ons hoofd project wordt de speeltuin en hier ga ik dan ook de donatie aan uitgeven. Dit is na lange tijd natuurlijk niet genoeg. Mandy heeft veel contacten thuis en als het goed is wordt er een foundation opgericht. De speeltuin gaat dan ook onze naam dragen. We willen een website maken waarin het hele project te volgen is (dus voor de gene die nog een donatie willen doen, hou de blog maar goed in de gaten ;)).
We zullen ons nu ook bezig gaan houden met de inkoop van alle materialen voor het hotel en moeten hier ook de boekhouding van doen. We moeten gaan uitzoeken wat we nodig hebben, wat de kosten zijn enz. We gaan dit dus echt helemaal vanaf de grond af aan mee opbouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we de kinderen alle skills die ze nodig hebben aanleren en dat we de productie in de gaten gaan houden. We hebben er mega veel zin in en zijn super benieuwd naar hoe dit allemaal gaat verlopen (foto’s volgen). Het is bij het avondeten nu trouwens erg druk. Er zijn twee Duitse meiden die hier bijna een jaar vrijwilligerswerk doen en vandaag zijn er voor 2 weken een Nederlandse man en vrouw bijgekomen. Deze vrouw is al sinds het begin betrokken bij de Holy cross en is de eerste die een donatie heeft gedaan. Ze komt hier al bijna 25 jaar en houdt zich nog steeds bezig met projecten. Zij kent Rens (de Nederlandse man die we in het begin al hebben ontmoet), ook al heel lang. Samen met hen gaan we zaterdagmorgen, lees 5 uur in de ochtend (oh-my-god), naar een soort congres op een highschool waar zij workshops gaan geven. We weten niet precies wat het allemaal inhoudt, maar we gaan wel lekker uiteten erna haha! We zitten nu heerlijk op ons balkonnetje of beter gezegd dakterras, lekker uit te waaien en te bellen/ te bloggen. De stroom is weer eens uitgevallen, dus het is pikdonker. Gelukkig kunnen we elke avond genieten van een prachtige sterrenhemel, die helaas niet is vast te leggen met de camera. Op de achtergrond klinkt een Indisch liedje en we voelen ons al helemaal “thuis”!!

Liefs Karlijn xxx

Marylein

Karlijn, geweldig om ook jou nieuwe verhaal weer te lezen! Voor de thuisblijvers is er niets heerlijkers om 4 blogs te kunnen lezen!! Vorige week nog onderweg en nu eigenlijk al best goed gewend! Ik vind het zo super van jullie en ben echt trots op hoe jullie het aanpakken, ervaren. beleven én het met elkaar delen!! Dit neemt niemand jullie meer af. Wens je een leerzaam congres en... echt ff gaan relaxen bij hotel hoor in t weekend!! Het komt jullie echt toe!! Lieve groet van mij, de moeder van Malinda

Johnny

Awsome!!!

Leike

Karlijn echt fijn om te lezen ik kan me er heel veel van voorstellen. Super gaaf. Dit is een reis met mooie en leerzame momenten. Ga zo door en blijf vooral deze verhalen schrijven dan krijgt iedereen weer een vakantiegevoel xxxx leike

Sis Floor

Wauw sisje...klinkt goed allemaal. Wat leuk dat jullie dat project gaan leiden! Lijkt me super gaaf om te doen :) Zeker snel wat foto's plaatsen. En die donatie moet goed komen. Ben trots op mijn zusje.

Zet hem op en hou ons maar lekker op de hoogte.... Van het weekend nog Skypen? Zit zaterdag de hele dag achter de PC.

Dikke kus

stephmum

jaaa en dan nu het laatste verhaaltje en ik ben bij!!!
nog een geluk dat ik thuis ben vanwege mijn schouderblessure, maar als jij zo vaak een verhaal gaat schrijven, kom ik me ook nog een werkster aant pakken!
terwijl carnavalradio op de achtergrond blehrt, probeer ik me te concentreren op jouw verhaaltje.
gek gek doch us lekker gek
nou dat slaat al vast op jou: gek genoeg om naar de andere kant van de wereld te reizen haha
gek doan is geen gebrek
oftewel: mijn stiefdochter is prettig gestoord en dat kan ik alleen maar beamen ;)
moet smilen bij het busines-verhaal, zag dat het horecabeest wakker werd, hartstikke leuk; ik hoorde tot hier je radertjes op volle toeren draaien (en wat betreft: eigen kroeg, Elaine en ik komen wel als bardames -lol)
drej un rondtje, sjudt die heupe
de mannen zijn vandaag al naar Alsdorf, lenebeen is werken en ik breng het huis in gereedheid voor de dolle dagen!
hie geht ut daak eraf
wb shoppen: heb je jezelf ook al getrakteerd op zo'n wondermooie sari? maar begrijp ook wel dat een waterkoker en handdoeken belangrijker zijn.
boeie ... (gekke mense)
het verhaal omtrent het eigen klasje is wel heavy, tevens een mooie uitdaging: zet je schouders er maar onder, you can do it - I believe in you.
ut weekend steht wieër veur de deur ...
gaas op die lollie nanana
en laat je nu niet gek maken door de tekstjes vasteloavesmuziek, die carnaval is er volgend jaar ook weer en zonder jou is half zo leuk.
hoop dat mijn verhaaltje duidelijk is, want ben aant stuiteren
vasteloavend sjiengeleboem
dag leef maedje, supersjoen weekend

mama Marian

Heb vanmiddag heerlijk 54 minuten volgens skype met jou kunnen praten en vooral naar je kijken!!! Heerlijk was dat. Het is net of je in Nuth of Landgraaf op stage bent en alleen maar niet thuis komt eten. Ik vind het zooo leuk om te horen hoe jullie je er al thuis voelen. Ben benieuwd wat jullie allemaal op touw gaan zetten daar. Zo meteen kom je weer naar Limboland en gaat voor een diploma waar je dan toch de horeca mee in gaat? (grapje) Mag wel hoor, als je dat toch leuk vind. Ik denk dat je een heel leuke stage zo gaat hebben samen met Mandy. Echt een uitdaging, vooral omdat je vanuit onze nederlandse manieren moet gaan proberen daar iets van efficiency en zakelijkheid in dat indiase-laat-maar-waaien-land ingevoerd te krijgen en dan ook nog met kinderen met een handiap. Ben benieuwd waar jullie allemaal tegen aan gaan lopen. Laat het maar gebeuren en heb respect van 's lands wijs, dan gaat het wel goedkomen. Ik krijg soms echt de tranen in mijn ogen als ik al die lieve reacties lees, vooral die van stephmum. Wat is het toch een sjatje!Ik denk dat je hebt geprobeerd foto's op de site te uploaden? Alleen staan er nu totaal geen foto's meer op? Komt wel goed. Tot over een paar dagen, want...............boem, paaf, knal, ut is weer carnaval!!!!! Dikke knuffel, mama

Anouk

Hee Karljn
Erg leuk om dat verhaal te lezen:). En ook jullie mochten kijken op de school erg leuk toch. En dat je de tuk tuk geweldig vind hahaha sjiek:). En om te lezen wat jullie al mee maken en uit spoken echt ook een beetje iets van jou hè dat zit Bie os in femilie dat kriese neet mier droet hahaha. Na mijn carnaval kan ook niet meer stuk heb van gisteren gehad dat ik mijn mbo diploma hebt gehaald:). Yes!!!!! Liefs xxxx

No Rademakers

Nou Karlijn , dit lijkt me een geweldige ervaring als ik zo lees , geniet er maar heerlijk van . Groetjes , vader van Prissilla .

Eline

Lieverd!

Wat een lekker verhaal weer om te lezen!! En super dat jullie nu al aan zo'n groot project gaan beginnen. Lijkt me helemaal geweldig om daar zo'n verantwoordelijkheid te hebben en over alles te mogen meebeslissen. Top gedaan! Je komt er wel;)!!
Enjoy!!

LOVE from holland
XXX

Eef

Ohh kar, echt helemaal super wat je gaat doen daar!!
Ik ben trots op je! :) xx